Често задавани въпроси

FAQ Попитай ? Как да поръчам продукт или услуга? Просто се свържете с нас! Продуктите, които предлагаме в повечето случаи са част от сградната ви инсталация и са строго специфични спрямо обект и налични инсталирани елементи и функционални особености. Моля, използвайте нашите контактни данни. Как да се свържа с търговец и да стана ваш партньор?…

FAQ

Попитай
?

Просто се свържете с нас!

Продуктите, които предлагаме в повечето случаи са част от сградната ви инсталация и са строго специфични спрямо обект и налични инсталирани елементи и функционални особености.

Моля, използвайте нашите контактни данни.

Моля, използвайте нашите контактни данни.

Или формата за директно изпращане на запитване  по мейл

Не, ако стойността на вашата поръчка е по-малка от 3000 лв. без ДДС. Стойността на транспорта и всички платежни, банкови и куриерски услуги са за ваша сметка.

Да, ако стойността на вашата поръчка е над 3000,00 лв. без ДДС. Стойността на транспорта е за сметка на Елбраво.

При доставка с куриерска фирма (Еконт или Спиди)  стойността на транспорта е по тарифи на куриерската фирма, според избраната услуга. Цената за транспорт зависи от  тежестта на пратката и местонахождението на получателя.

Всички продукти можете да получите на място в магазина на Елбраво ООД.

За всички  продукти, налични в склад Елбраво получавате стоката веднага, на място в магазина ни и с предпочитана от вас куриерска фирма (Еконт или Спиди).

Поръчки, направени до 16,00 часа се предават на куриер в рамките на същия ден. Поръчките направени след 16,00 часа се изпращат на следващия работен ден.

При неналични продукти в склад Елбраво – доставката е в рамките на 30 работни дни

* в брой или с банкова карта с получаване на продуктите от магазин Елбраво
* с банков превод и изпращане на стоките след получаване на плащането на посочена банкова сметка по потвърден номер на поръчка или проформа-фактура
* с наложен платеж, непосредствено при получаване на поръчаните стоки от избрана куриерска фирма.
Всички такси и комисиони са за сметка на клиента, включително банкови такси и такси наложен платеж на куриер.

Ако сте поръчали и получили продукт, но не намирате инструкция за инсталация, винаги можете да се свържете с нас или да посетите нашата е-библиотека.

  • Не съм получил поръчката си;
  • Получил съм грешен продукт;
  • Липсват елементи в пакета;
  • Липсват пакети (един или повече) .

     

    Моля, изпратете до contact@elbravobg.com. Впишете вашето име/название на фирма, номера на фактурата/продажбата на дребно и името на продукта, ако съществува проблем с конкретен продукт.

Да. Необходимо е да се свържете с нас, да ни кажете какво търсите като краен резултат и да ни опишете обекта си (вид на сграда/част от сграда, разположение на сграда, налично опроводяване, вид налични входни врати и налични елементи по нея…)

Тъй като процедурата се различава за всяка продуктова група, свържете с нас, за да намерим решение заедно!

Не се колебайте да се свържете с нас на посочените контакти.

Подобни статии